Legea dării în plata

Legea 77/2016 comentată. Sfaturi utile, comentarii, explicații.

4 comments to “Legea dării în plata”
  1. Intrare in vigoare: Pe 13 mai 2016 intra in vigoare Legea 77/2016 privind darea in plata a unor imobile in vederea stingerii unor obligatii asumate prin credite. Cunoscuta sub numele de “Legea darii in plata”, aceasta lege ofera practic o gura de oxigen debitorilor care nu isi mai pot achita ratele la creditele garantate cu ipoteca asupra unei locuinte, dar si celor care au fost executati deja. Compania de zgomote a sistemului bancar s-a grabit sa o huleasca amenintand cu scenarii apocaliptice. Nu este cazul. Este o lege buna care pemite oricarui debitor sa “reporneasca de la 0”. In prezent, un debitor la o banca sau la un cesionar, aflat in imposibilitatea de a-si mai achita ratele se afla in situatia padoxala de a avea un buget propriu negativ, adica sa fie dator si urmarit, aproape intreaga viata. La solicitarea multor persoane, pana la intrarea in vigoare a legii voi prezenta explicatii si voi prezenta un mic indrumar pentru cei care doresc sa beneficieze de prevederile acestui act normativ.

  2. Cine poate beneficia?
    1. Consumatorii astfel cum sunt definiti de legislatia interna si europeana, adica persoanele fizice sau grupurile de persoane fizice, beneficiari ai unui credit garantat cu un imobil cu destinatia de locuinta;
    2. Garantii codebitori sau fidejusori, adica persoanele care au garantat cu un imobil cu destinatia de locuinta un credit luat de un consumator.
    3. Debitorii sau garantii acestora care au fost supusi unei proceduri de executare silita in urma neachitarii obligatiilor rezultate dintr-un contract de credit garantat cu un imobil cu destinatia de locuinta.
    Precizarile sunt foarte importante deoarece, de prevederile prezentei legi nu beneficiaza orice categorie de debitori dintr-un contract de credit cu garantie imobiliara.

  3. Cine nu poate beneficia?
    1. Societatile comerciale care au contractat credite pentru achizitionarea de locuinte sau spatii comerciale. Adica, altfel spus cine si-a cumparat o locuinta “pe firma” nu poate sa se prevaleze de prevederile prezentei legi;
    2. Consumatorii care au contractat credite garantate cu spatii comerciale, spatii de productie, scoli, gradinite, terenuri, etc. Adica, este obligatoriu, in intelesul legii, ca imobilul adus in garantie, indiferent de destinatia creditului, sa aiba destinatia de locuinta.
    3. Consumatorii care au contractat credite din alte surse, cum ar fi: imprumuturi de la prieteni, de la locul de munca, de alte persoane fizice sau juridice, sau chiar de la “camatari”…

  4. Procedura preliminara:
    In primul rand trebuie sa adresati o notificare institutiei de credit (Banca sau IFN). Prin acea notificare trebuie sa invitati institutia de credit la un Notariat, intr-un termen nu mai scurt de 30 zile, pentru a proceda la transferul dreptului de proprietate asupra imobilului adus in garantie. Adica sa ii dati casa si sa va stearga datoria. Atentie, aici legea are o scapare. Vorbeste de un termen nu mai scurt de 30 de zile. Sa nu va ganditi ca puteti invita banca peste 10 ani la notariat. Legea sanctioneaza caracterul derizoriu al unui act, precum si actele care incalca bunele moravuri sau ordinea publica. De aceea recomand ca invitarea la notariat sa fie facuta in interiorul unui termen de 30-45 de zile. Aceasta notificare o pot adresa doar consumatorii (persoanele) care au un credit in derulare sau se afla in procedura de executare silita. Cei care au fost deja executati trebuie sa recurga la o alta procedura.

Comments are closed.